Külföldi bemutatók

2011. augusztus, Velky Kamenec

2011. augusztus 24-étől három napon át a szlovákiai Velky Kamenec festői környezetében rendezett ArtTokaj kurzus hallgatói a gazdag zenei programok mellett a Kovács-módszer előadásain és mozgásfoglalkozásain is részt vehettek.


Hallgatók és tanárok a Kovács-módszer órán

2009. március, Helsinki

Az Erasmus-program keretében a Metropolia Egyetem zenei fakultásán négy napon keresztül 7 bemutatóra került sor különböző Kovács-módszer témákból gyakorlati foglalkozással egybekötve. A résztvevők az egyetem hallgatói és tanárai voltak.


A Metropolia Egyetem épülete Helsinkiben

2008. augusztus, Nagykövesd, Szlovákia

A hangszeres és elméleti muzsikusok részére tartott nemzetközi mesterkuzus egy napja a Kovács-módszer alapjainak megismertetésére szolgált. A német, szolovák, finn, angol, és japán hallgatók megtanulhatták az ésszerű, kézkímélő gyakorlás módját, a gyakorlás közben végzendő tevékeny pihenés mozgásait és elméleti tudnivalóit.


Nagykövesdi látkép

2008. július, Bologna

Az ISME 28. világkonferenciáján a hangszertanulásra felkészítő mozgásprogram anyagából kaphattak ízelítőt a résztvevők. Az ujjak izolált működése, a finom hangszerfogás, és érzékeny billentés, a csukló hajlékonysága, a szabad kar, a gyors reflexek, a differenciált erőadagolás, a zenei időérzék és sok más részképesség szükséges a szép zenei kifejezéshez. Célszerű ezeket a képességeket előzetesen megalapozni, mielőtt még a hangszerjátékhoz hozzáfognánk. Így kíméljük a zenét, mert a jól előkészített apparátussal már az első perctől szebben szólhat a hangszer. Az előadást a Zenei mozgáselőkészítés hangszer nélkül c. DVD részletei tették színessé. A hangszernélküli zenei mozgás-előkészítés néhány elemét work-shop keretében kipróbálhatták a résztvevők.


A bolognai konzervatórium belső udvara

2008. április, Fürstenfeld

Az oktatás egyik nehéz gondja a tanulók és tanárok elfáradása a mindennapi munka során. Fáradt állapotban nem működik a figyelem, megbénul a memória, megfakul a motiváció, romlik a viselkedés, csökken a teljesítmény. Ráadásul az erőlködő munkavégzés árt az egészségnek. Az elfáradást enyhíteni lehet a tanulás-tanítás folyamatába beiktatott rövid mozgásos pihenőkkel. Erről szólt a fürstenfeldi Kodolányi János Főiskolán rendezett nemzetközi pedagógiai konferencián tartott referátum.


Fürstenfeldi műemlék

2007-2008. Bern

A Schweizerische Gesellschaft für Musik-Medizin (SMM) fennállásának 10. évfordulója alkalmából rendezett szimpóziumon került sor a Kovács-módszer svájci bemutatójára, az SMM alapító elnöke, Pia Bucher harsonaművész meghívására. Az esemény színhelye a berni Konzervatórium épülete volt, házigazdája Werner Schmitt igazgató, támogatói különféle zenei intézmények és alapítványok. Ezt követően az érdeklődő zenetanárok és művészek indítványára 2008. márciusában kétnapos kurzusra került sor ugyancsak a berni Konzervatóriumban. A kurzus fő témái: a zenészek számára kidolgozott mozgástréning és légzéstréning, a hangszerjáték manuális-fizikai előkészítése, a zenei munkaképesség mérése és a szereplési alkalmasság fejlesztése.


Dr. Pásztor Zsuzsa előadása a svájci Musik-Medizin társaság szimpóziumán


A berni konzervatórium épülete

2006. Kuala Lumpur

Trópusi forróság és füstös pára, pálmafák és szökőkutak, felhőkarcolók és bádogkalyibák, mesés gazdagság és nyomasztó szegénység. Első benyomásom ez volt Kuala Lumpurról, az ötven éve függetlenné vált, szédítő iramban fejlődő Malayzia fővárosáról, ahol mindenki beszél angolul, mosolygós és türelmes az idegenekkel. Itt rendezte 27. világkonferenciáját az ISME, a Nemzetközi Zenei Nevelési Társaság 2006. júliusában.

A nevezetes esemény színhelye a két éve felépült hatalmas konferenciaközpont volt, a világ legmagasabb épületének, a Petronas ikertornyának árnyékában, koncert- és színháztermekkel, bálteremmel, kiállító helyiségekkel, és a legmodernebb audiovizuális berendezésekkel felszerelt előadótermekkel. A konferencia méreteire jellemző, hogy mintegy kétezer résztvevő volt jelen a világ 70 országából. Egyszerre 16 helyszínen folytak az előadások, bemutatók, kerek-asztal beszélgetések, szimpóziumok, koncertek és kiállítások. Több mint 600 előadó legalább 30-féle témakörben tartott előadást illetve bemutatót. Húsz országból 57 művészeti együttes szerepelt, káprázatosan gazdag műsorokkal, de sajnos magyar egyetlen egy sem.

Annál inkább kitettek magukért a házigazdák 19 művészeti együttes szerepeltetésével. A felnőtt és gyerekcsoportok bemutatóiból egyértelműen kiderült, hogy az országban együtt élő maláj, kínai és indiai népcsoportok kultúrája harmonikus egységet alkot, és az itteni iskolákban a művészeti nevelés és a nemzeti hagyományok őrzése nagyon fontos. Ebben az impozáns szellemi felvonulásban vehettem részt magam is a zenei munkaképesség-gondozás, más néven Kovács módszer gyakorlati bemutatójával. a 45 perces work-shop keretében áttekintést kaphattak a résztvevők a Magyarországon már közel fél évszázad óta sikerrel működő munkaképesség-gondozó program zeneiskolai alkalmazásáról, a foglalkozási ártalmak korai, rejtett okairól, a folyamatos egészségnevelés koncepciójáról, a helyes munkamódszerről, a szereplési alkalmasság előkészítéséről. A hallgatók lelkes igyekezettel próbálták ki a léggömbös lazító gyakorlatokat.


Az ISME konferencia színhelye Kuala Lumpurban

2005. Barcelona-Terrassa

2005. szeptember 16-18. között került megrendezésre a Barcelona melletti kisvárosban, Terrassában a zenész-egészségüggyel foglalkozó 11. európai és egyben 2. világ konferencia, mely a „Health Promotion in Musicians” címet viselte. A konferencia házigazdái a terrassai Művészegészségügyi Intézet orvosai, Dolors Rosines i Cubells és Jaume Rosset i Llobet voltak. A konferencia fő témakörei a zenész egészségvédelem legégetőbb kérdései voltak: a fokális disztónia („zenész görcs”) az izom-megerőltetések, a kéz bántalmai, az egészségnevelés szerepe a zenei képzésben, valamint a megbetegedett zenészek szociális problémáinak kezelése.

Dr. Pásztor Zsuzsa, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és az ELTE tanára, a zenei munkaképesség-gondozás pedagógiájáról, más néven Kovács módszerről mutatott be rövid ismertető filmet. A filmen láthattuk a Kovács módszer kialakulásának történetét 1959-től fogva, és bepillantást nyerhettünk a módszer sokoldalú alkalmazási területeire a zeneiskolától az egyetemi szintig. A Kovács módszer a zenész egészség-gondozás komplex programja: életmód-modell, edzésmódszer, természettudományos ismeretanyag és szemléletmód. Egyedi sajátossága és értéke, hogy már csaknem félszáz év óta képviseli és megvalósítja azt, amit a modern zenész egészségvédelem programjai elsőrendű kívánalomként megfogalmaznak, nevezetesen a pedagógiai prevenciót.

A Kovács módszer nem külső segítségre épít, hanem a zenepedagógus kezébe adja a foglalkozási ártalmak megelőzésének szakismereteit a különböző tanárképzési szinteken. Ezért különlegesen hatékony, hiszen a pedagógus az, aki elkíséri a muzsikust pályája folyamán a kezdetektől a mesterfokig. Így ő a legalkalmasabb arra, hogy a szakmai oktatással együtt az egészségvédelem tudnivalóit és gyakorlatát is átadja tanítványainak. Ilyen módon az egészségnevelés valóban a zeneoktatás és nevelés integráns részévé válhat.


A Katalán Zene Palotája Barcelonában