Hazai képzések

Képzési fórumok
Vezető Dr. Pásztor Zsuzsa

1. Nappali tagozatos képzés egyetemi hallgatók részére
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapest

A képzés célja a zeneművész hallgatók felkészítése a zenei foglalkozás idegi-fizikai igénybevételére, valamint a foglalkozási ártalmak elleni védekezésre. Időtartam két félév, 40 óra, ebből 20 óra elméleti oktatás, 20 óra mozgásgyakorlat. Kívánságra ismételhető. A Kovács-módszer tantárgy oktatásának résztvevői a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói lehetnek. A tanórákon kívül a hallgatók részére rendelkezésre állnak tanácsadó órák, ahol az igénylők egyéni foglalkozást kaphatnak.


Dr. Pásztor Zsuzsa a doktoriskola hallgatóival

2. Posztgraduális képzés zenetanárok részére
Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Budapest, Pedagógiai és Pszichológiai Kar

A képzés célja a résztvevő tanárok felkészítése a zenét tanuló növendékek és a zenetanárok munka-alkalmasságának gondozására, a foglalkozási ártalmak elleni védelem feladataira. A képzés négy féléves, 360 órából áll. Az első és második félévben a zenei munkaképesség-gondozás tárgyat, a harmadikban és negyedikben általános pedagógiai, pszichológiai és jogi ismereteket tanulnak a hallgatók. A képzés részét képezi a hallgatók önálló kutatása a zenei munkaképesség-gondozás témájában, amely munka egyben szakdolgozatuk anyagául szolgálhat. A képzés pedagógus szakvizsgával zárul.

A szakvizsgával rendelkező zenetanárok iskolájukban a zenei munkaképesség-gondozás feladatait elláthatják, ezenkívül vezetői feladatokat vállalhatnak. A szakvizsga letételét követő év első hónapjától kezdődően fizetési osztályban előrelépnek. A jelentkezés feltétele felsőfokú pedagógiai végzettség és 3 éves tanítási gyakorlat. Jelentkezési határidő minden év június 30-a. Jelentkezési lap letölthető a www.ppk.elte.hu honlapról.


Dr. Molnár Zoltán a Kovács-módszer orvosa előadást tart az egyetemi hallgatók részére

3. A Kovács-módszer a fejlesztő pedagógiában
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2007 szeptemberétől 60 órás kötelező tárgyként beiktatta a Kovács-módszert a fejlesztő pedagógusok képzésébe.


Fejlesztő pedagógusok a Kovács-módszer koordinációs gyakorlatait tanulják

A 2012/13. tanévben az eddiginél nagyobb létszámban vettek részt fejlesztő pedagógusok a Kovács-módszer kurzusokon. Három szemeszterben mintegy 100 hallgató tanulja az egyetemi tanulmányokhoz kötelezően csatolt Kovács-módszer tantárgyat. Személyes beszámolóik szerint a kurzuson elsajátított program nagymértékben segíti fejlesztő munkájukat. A frissítő mozgáspihenők lényegesen javítják a tanulók figyelmét, motivációját, finommotorikáját. A beilleszkedési zavarokkal küzdő gyerekeknél a magatartás meglepő javulása mutatkozik a mozgásgyakorlatok hatására.


Elméleti óra


Finommotorikát fejlesztő mozgás, vezeti Négyesi Anna

4. Akkreditált zenetanári továbbképzés
Muzsikáló Egészség Alapítvány Debrecen

A képzés célja alapfokú oktatás diplomás zenetanárok részére a Kovács-módszer témájában. A képzést elvégzett tanárok iskolai munkájuk keretében alkalmazhatják a Kovács-módszer ismereteit és gyakorlatát tanítványaik és saját maguk könnyebb és egészségesebb munkavégzése érdekében. A képzés egyben alapozásul szolgál az egyetemi szakvizsgaképzéshez.

A következo tanfolyam idopontja: 2014. június 16-tól 20-ig. Helyszín: Tóth Aladár Zeneiskola, 1063 Budapest, Szív u. 19-21. Bovebb információ a Metronóm Kht. honlapján található.

 

Továbbképzések naptára 2008-10

2008. március-április

30 órás továbbképzés a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola tanárai részére

2008. február-május
30 órás kurzus a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatói részére


Mozgáspihenő a doktori iskola hallgatóinak

2008. június 16-20.
30 órás továbbképzés a Metronóm Kht. Szervezésében a Tóth Aladár Zeneiskolában

2008. június 23-25.
Előadás és gyakorlati foglalkozások a Tamási Lajtha László Zeneiskola nemzetközi zongora mesterkurzusának keretében.

2008. október 2-5.

30 órás továbbképzés a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola tanárainak.


Mozgásóra a tanári továbbképzés résztvevőinek

2009. január 28.
Egynapos kurzus a „Nyitni kék” c. továbbképzés keretében fuvolatanároknak.

2009. február
30 órás továbbképzés a budapesti Szabolcsi Bence Zeneiskola tanárainak.

2009. május-június
30 órás továbbképzés a székesfehérvári Hermann László Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanárainak.

2009. június
Egynapos továbbképzés a sárvári Koncz János Zeneiskola tanárainak.

2009. június 15-19.

30 órás továbbképzés a Metronóm Kht. Szervezésében a Tóth Aladár Zeneiskolában.

2009. október 27.
Egynapos bemutató a békéscsabai Bartók Béla Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola tanárainak.

2009. november 10.
Bemutató a kecskeméti Kodály Intézet hallgatóinak.

2009. november 24.
Bemutató a balmazújvárosi Veres Péter Általános Művelődési Központ zeneiskolájában.

2010 június.
Budapesti Erkel Gyula Zeneiskola zenei tábor, Vezető tanár: Csorba Zsófia.


Frissítő, lazító mozgásfoglalkozás a táborozóknak

2010 szeptember 15-16.
A kecskeméti Kodály Intézet hallgatói kaptak elméleti és gyakorlati oktatást az egészséges zenész életmóddal kapcsolatos tudnivalókról, a helyes munkamódszerrol és a szereplésre való fizikális felkészülésről.


Dr. Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója megnyitja a Kovács-módszer kurzust.


Dr. Pásztor Zsuzsa előadása a Kodály Intézetben.

2010. november
Budapesten a tizenhatodik kerületi Gyermekkuckó óvoda valamint a tizenegyedik kerületi Alsóhegy utcai óvoda nevelői részére hangzottak el mozgásfoglalkozással és filmbemutatóval egybekötött tájékoztató előadások.


A Gyermekkuckó óvoda pedagógusai a Kovács-módszer fejlesztő mozgásaival ismerkednek.


Bemutató az Alsóhegy utcai óvodában.

2010. augusztus.
30 órás továbbképzés Hajdu-Bihar megye zenetanárainak a Muzsikáló Egészség Alapítvány zeneiskolájában.

2010. november.
Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karán megtartott kurzus keretében a hallgatók alapismereteket szerezhettek a Kovács-Módszer mozgásfejlesztő programjából.

2010. október 15.
Bemutató a budapesti Centenáriumi lakótelepi óvoda pedagógusainak.

2011. január 20.
A százhalombattai Művészeti Iskola tanárai részére mozgásfoglalkozással egybekötött ismertető előadás hangzott el az alábbi témákból: 1) A zenei tartások. 2) Fizikális felkészülés szereplésre. 3) Felkészülés felvételi vizsgára. 4) Manuális-fizikális fejlesztés a zenei előképzőben.

2011. június 20-24.
A Muzsikáló Egészség Alapítvány és a Metronóm Nonprofit Kft. rendezésében megtartottuk a szokásos tanévvégi 30 órás zenetanári továbbképzést. Munkatársak: dr. Molnár Zoltán belgyógyász szakorvos és Négyesi Anna zenetanár, Kovács-módszer tanár.


Vidám arcok a tanfolyamról

2011. június 22.
A Magyar Géniusz program keretében a Psalmus Humanus Művészetpedagógiai Egyesület 30 órás pedagógus továbbképzésében elhangzott két Kovács-módszer előadás: Mozgáspihenő az iskolában (előadó dr. Pásztor Zsuzsa) valamint Részképesség-fejlesztés az óvodában (előadó Négyesi Anna).


Négyesi Anna az óvodásokkal

2011. szeptember 3-7.
Továbbképzés a budakalászi Kalász Művészeti Iskola tanárainak.

2011. szeptember 24.
Előadás és mozgásfoglalkozás a Magyar Géniuszprogram Óratorta c. rendezvényén.

2011. december 8.
Előadás a budapesti Molnár Antal Zeneiskola tanárainak.

2012. március 1.
Előadás a Budapest 16. kerületi Gyerekkuckó óvodában a Pedagógus Napok keretében.

2012. március 3.
Játékos bemelegítés a Szinkópa Vegyeskari Találkozón a Patrona Hungariae Iskolában.


Bemelegítő mozgás a kórustagoknak (vezeti dr. Pásztor Zsuzsa)

2013. június 17-21.
Zenetanári tanfolyam a Tóth Aladár Zeneiskolában 37 budapesti és vidéki zenepedagógus részvételével.

 


Bemelegítés labdával

2013. június 24-26.
Tanfolyam a székesfehérvári Csitáry Emil Zeneiskola 30-fős tanári kara részére.

 


Dolgozatírás

2014. június 10-20.
Két újabb tanári továbbképzésre került sor. Az egyiket a Gödi Németh László Általános Iskola és Művészeti Iskola rendezte 13 zenetanára részére. A másik a budapesti Tóth Aladár Zeneiskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény falai között zajlott 38 vidéki és budapesti résztvevő számára.

 


Búcsúfotó a Tóth Aladár Zeneiskola hangversenytermében

 

Továbbképzések 2015-ben


Ezekben a városokban volt továbbképzés 2015-ben

A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) által meghirdetett pályázatok keretében számos zeneiskola kapott támogatást továbbképzések megtartásához. Így 2015-ben tavasztól őszig egymást követték a Zenei munkaképesség-gondozás (ZMG) témában megtartott tanfolyamok. Az országban kelettől nyugatig és északtól délig számos iskolában ismerhették meg a zenetanárok a ZMG gyakorlati alapismereteit, amelyek megkönnyítik a növendékek és pedagógusok mindennapi munkáját.


Továbbképzés a debreceni MEA Zeneiskolában

 

Kovács-módszer tanszak

Önálló zenei munkaképesség-gondozás tanszak létesült 2011 szeptemberében a pesterzsébeti Lajtha László zeneiskolában. Az újonnan alapított tanszak első és egyelőre egyedüli az országban, sőt világviszonylatban is. Vezetője Négyesi Anna zenetanár, Kovács-módszer tanár.

"A zenei munkaképesség-gondozás a zenei oktatás integráns része és az eredményes zenetanulás-tanítás fontos feltétele" - jelentette ki Csóka Gabriella fuvolaművész, az iskola igazgatója a TV20 számára adott interjújában. Az igazgatónő, aki maga is szakvizsgázott Kovács-módszer tanár, hangsúlyozta a zenei foglalkozási ártalmak korai megelőzésének fontosságát, és a zenei terhelésekre való idegi-fizikai alkalmasság fenntartásának szükségességét.

A zenei munkaképesség-gondozás tanszakra beiratkozott növendékek rendszeres mozgásfoglalkozásban részesülnek. A zenei követelményekhez igazodó mozgásprogram fejleszti a hangszerjátékhoz szükséges finommozgásokat, növeli a gyakorlási állóképességet, fejleszti a zenei időérzéket, a térérzéket, az egyensúlyérzéket, javítja a tartást, nyugtatja az idegrendszert, javítja a figyelmet és pihenteti a hallást. A növendékek számára tartott mozgásfoglalkozások mellett az iskola tanárai is részt vehetnek munkaképesség-gondozó mozgásórákon. A csoportos órákon kívül igény szerint egyéni foglalkozásra és tanácsadásra is mód van.


Légző gyakorlat tanítása az előképzőben. A kiscsoportos
foglalkozáson mód van arra, hogy a tanár minden gyereknek
egyénileg segítsen a helyes légzés megtanulásában.

 

Kovács-módszer szakmai nap a Lajtha László iskola tanárai részére

2014. február 1-jén tartottuk a Kovács-módszer Egyesület szokásos évi találkozóját a Lajtha László AMI hangversenytermében, 1204 Budapest, Ady Endre u. 98. A találkozó mintegy 90 résztvevővel vidám hangulatban zajlott le. Jelen voltak a Lajtha László iskola tanárai, az ELTE Zenei munkaképesség-gondozás szakvizsgás kurzusának hallgatói és velük együtt dr. H. Nagy Anna dékán-helyettes asszony, továbbá az előző években végzett Kovács-módszer tanárok, és sok-sok érdeklődő barátunk.

A program egy órás bemelegítő mozgással indult, majd dr. Molnár Zoltán, a Kovács-módszer orvosának előadását hallhattuk a résztvevők által megjelölt közérdekű egészségügyi témákról. A déli falatozás után a Kovács-módszer új kiadványainak bemutatása következett, majd dr. Pásztor Zsuzsa A zenepedagógia és a hangversenyző gyakorlat legismertebb külföldi és hazai egészségőrző programjairól tartott előadást „Kitekintés” címmel. Végül az ország területén működő Kovács-módszer tanárok munkabeszámolói következtek.


Vidám sokadalom az elmaradhatatlan léggömbbel