50 Éves a Kovács Módszer

Jubileumi konferencia
A Kovács-módszer ötven éves fennállásának alkalmából a Kovács-Módszer Egyesület megrendezte ünnepi konferenciáját 2009. október 17-én a pesterzsébeti Lajtha László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hangversenytermében. Csóka Gabriella, az intézet igazgatója, aki egyben az Egyesület alelnöke is, díjtalanul biztosította a helyiségeket. A helyszín számunkra külön is nevezetes, mivel ez az iskola adott otthont a Kovács-módszer zeneiskolai kutatásainak, melyeket dr. Pásztor Zsuzsa zenetanár, egyetemi oktató, az Egyesület jelenlegi elnöke vezetett 1972-től több mint húsz éven át.

A konferencia résztvevői a Kovács-Módszer Egyesület tagjai voltak, továbbá a Kovács-módszert tanító tanárok, valamint a Kovács-módszert tanuló egyetemi hallgatók az ELTÉ-ről és a Zeneakadémiáról, együttesen mintegy nyolcvan ember szerte az országból.


Dr. Réthelyi Miklós anatómus, egyetemi tanár előadása

A védnökök
Kodály Zoltánné, dr. Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora és Szabados Ákos, Pesterzsébet polgármestere.

A konferencia programja lényegesen eltért minden más konferencia műsorától. Rendhagyó módon egy negyvenöt perces, frissítő, léggömbös mozgásfoglalkozással kezdtük a napot, melybe minden résztvevő nagy örömmel kapcsolódott be. Az előadások között is többször tartottunk rövid mozgáspihenőt, így meg tudtuk előzni a konferenciákon gyakori szellemi kifáradást.


Lazító léggömbös foglalkozás a konferencia résztvevőinek

Az előadásokban szerepelt az ünnepi konferencia-kiadvány, az Hommage à dr. Kovács Géza c. könyv ismertetése, valamint a Kovács-módszer történetének bemutatása képekben. Dr. Réthelyi Miklós anatómus, egyetemi tanár előadása a muzsikálás idegrendszeri működéseiről szólt. Dr. Molnár Zoltán orvos munkatársunk akadályoztatása miatt a meghívóban jelzett zenész-orvosi előadás elmaradt. Helyette A Kokas-pedagógia – Út a totális zenei élményhez a korai gyermekkorban című film került bemutatásra. A műsort muzsikálás színesítette Csóka Gabriella, Bogár Zsófia, Soósné Schnierer Klára és Schön Károlyné Tódy Ilona Éva művésztanárok közreműködésével. A konferencia zárásaként a Kovács-módszer tanárok számoltak be iskolájukban végzett munkájukról.


Ünnepi kiadvány
A Kovács-módszer fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából dr. Kovács Géza kiadatlan munkáiból készített válogatást dr. Pásztor Zsuzsa HOMMAGE A DR. KOVÁCS GÉZA címmel.

A könyv dr. Kovács Géza tanévvégi beszámolóit dolgozza fel, melyeket a Tanár úr a mindenkori iskolavezetés részére készített. A gyűjteményből az olvasó megismerheti a Kovács-módszer pedagógiájának tartalmát, körvonalait és kifejlődését a kezdetektől a jelenig. A legtöbb felhasználó a Kovács-módszerből csak a mozgásprogrammal találkozott, ez azonban lényegesen több annél: a huszadik század nagyszabású pedagógiai koncepciója, életmódprogram, természettudományos ismeretanyag és életfilozófia, melynek egyik különös értéke a korai megjelenése. Dr. Kovács Géza 40-50 évvel ezelőtt leírt már olyan dolgokat, melyekre csak mostanában kezd eszmélni a szakirodalom. Sőt olyanokat is, amelyek mindmáig újnak számítanak.

Az eredmények mellett az olvasó tanúja lehet azoknak a sziszifuszi küzdelmeknek is, melyeket a kutatónak a hivatali nehézkességgel és értetlenséggel kellett megvívnia. Egyszersmind elénk tárul a könyv lapjairól az a fényes felfutás, ahogyan a szerény kísérleti foglalkozásból mára már tanárképzési stúdium lett a felsőoktatásban.

Köszönet azoknak, akiknek segítsége nélkül a könyv nem jelenhetett volna meg: Dr. Gaspar Scheurernek, Faragó Melindának és Nádai Ferencnek, László Zsófiának, Feith Adriennek, Négyesi Annának és Schadl Zsuzsannának, valamint a tanítványoknak, akik írásaikban megőrizték és felidézték tisztelt és szeretett tanárunk emlékét!