Jogi háttér

A közelmúltban az alábbi három rendelet jelent meg, amelyek a zenei munkaképesség-gondozás (Kovács-módszer) oktatásáról szólnak a különböző iskolaszinteken.

1. Felsőoktatás

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete (8/2013. I. 30. EMMI) előírja a zenei munkaképesség-gondozás ismeretét a zenetanári felkészítés képzési és kimeneti követelményei között [Magyar Közlöny]. Egyelőre a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen valósult meg a Kovács-módszer oktatása választható tárgy formájában, melyre évente 100-120 hallgató iratkozik be. Tanár: dr. Pásztor Zsuzsa.

2. Szakközépiskola

Az OKJ képzés kerettantervében a zenei munkaképesség-gondozás kötelező tárgyként szerepel. [14/2013. (IV. 5.) NGM rendelet Szakközépiskolai szakképesítések]. Jelenleg négy szakközépiskolában folyik Kovács-módszer oktatás:

  1. Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola Budapest, tanár: Schadl Zsuzsanna.
  2. Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola Budapest, tanár: Négyesi Anna.
  3. Vántus István Zeneművészeti Szakközépiskola, Szeged, tanár: Kolbné Dancsik Nóra.
  4. Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola, Vác. Tanár: Dr. Masopust Katalin.
  5. Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola, Békéscsaba, tanár: Matkócsik Ilona. Itt nemcsak az OKJ tagozat növendékei, hanem valamennyi növendék megkapja a Kovács-módszer oktatást.

3. Zeneiskola   

A zenetanári minősítés kritériumai között szerepel a zenei munkaképesség-gondozás alkalmazása a zeneórákon https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/pem/muveszeti.pdf.

Előnyben vannak azok a tanárok, akik legalább 30 órás alapképzettséggel rendelkeznek és a Kovács-módszert tanításukban rendszeresen használják. A zenei munkaképesség-gondozás a közlönyben.