Viola
Schadl Zsuzsanna felvétele

Bevezetés

Mi a Kovács-módszer?

A Kovács-módszer, vagy zenei munkaképesség-gondozás a huszadik század második felében Magyarországon kialakult pedagógiai ágazat, a zenepedagógia része, kiegészítője. Az egészséges zenész életmód programja, komplex edzésmódszer, természettudományos ismeretanyag és emberközpontú szemléletmód. Célja a zenével foglalkozó emberek szolgálata, helytállásuk segítése szakmai és életfeladataiban, a sikeres életpályához szükséges testi, lelki, szellemi alkalmasság fejlesztése és fenntartása, a foglalkozási ártalmak megelőzése.

A Kovács-módszer kiindulópontja az a sarkalatos igazság, hogy a jó teljesítőképesség feltétele az ember személyiségének (fizikumának, érzelmi életének, intellektusának) kiegyensúlyozottsága, a szervezet idegi és hormonális szabályozásának kedvező rendje. Ezt az érzékeny és bonyolult rendszert az élet során nem csak pozitív hatások érik. Ezért az ember szervezetét szüntelenül gondozni kell ahhoz, hogy működési egyensúlyát hosszú távon megőrizze.

A Kovács-módszer segíti a résztvevőket abban, hogy önmaguk gondozása életük lényeges programjává váljék. Megtanítja a növendékeket és felnőtteket, hogyan alakítsák életrendjüket, munkarendjüket, edzésüket, pihenésüket ahhoz, hogy alkalmassá legyenek arra az életre, amelyet élniük kell, és boldogok, sikeresek legyenek hivatásukban és életfeladataikban.