Az alapító

Dr. Kovács Géza (1916-1999) a Kovács-módszer alapítója

Dr. Kovács Géza, a sokak által szeretve tisztelt, legendás Géza bácsi testnevelő tanárként kezdte pályáját. A második világháborút frontszolgálatosként végigharcolta. A háború után különböző sporthivatalok és intézetek kötelékében dolgozott, különböző vezetői szinteken, majd tudományos kutatóként. Vezető szerepet játszott a magyar sportélet ujjászervezésében és fejlesztésében. A sporttörténet sok nevezetes eseménye fűződik nevéhez. Egyik legnagyobb szabású munkája a munkahelyi testnevelés megszervezése és sok éven át tartó irányítása Magyarországon. Doktori fokozatát pedagógia szakon nyerte a szegedi József Attila Tudományegyetemen.

1959-ben meghívták a Zeneakadémiára, a művészek és hallgatók körében mind gyakoribbá váló foglalkozási ártalmak kutatására. Talány volt mindenki előtt, mi okozza a koncertélet kiválóságainak és a tehetséges fiataloknak végzetes leromlásait. Abban az időben napirenden voltak az idegrendszeri problémák, az enyhe kimerültségtől, vegetatív labilitástól kezdve a súlyos idegosztályi esetekig és öngyilkosságokig, továbbá a túlerőltetésből származó fájdalmak a hangszerjátéknál igénybevett testrészeken, súlyos ínhüvelygyulladások, valamint a testtartás torzulásai és különféle gyengeségek. A Zeneakadémia vezetősége segítséget keresett, a megoldást maga Kodály Zoltán is sürgette. Dr. Kovács Géza többéves kutatómunkával feltárta a zenei foglalkozási ártalmak kialakulásának oki hátterét és megtalálta a védekezés módját is. Speciális edzésmódszert dolgozott ki az idegrendszeri, fizikai gyengeségek, leromlások orvoslására. Eredményei mind több érdeklődőt vonzottak. Évente több száz hallgató és felnőtt vett részt foglalkozásain. Később már nemcsak zenészek, hanem a legkülönfélébb szakmák képviselői vették igénybe segítségét. Hírére a világ minden tájáról jöttek hozzá a tanácsot kérők és tanulni kívánók.

Dr. Kovács Géza, akit hálás tanítványai mindmáig a zenészek megmentőjének neveznek, négy évtizeden át töretlen lendülettel folytatta munkáját a zenepedagógia szolgálatában, egészen halála napjáig. Számos cikket, tanulmányt tett közzé, tanfolyamokat, előadásokat tartott, és mindvégig személyesen vezette a kutató és oktató munkát. Magyarországon ma már sok zenetanár alkalmazza tanításában a Kovács-módszer elveit és módszereit.

A Kovács-módszer alkotója a 90-es években számos kitüntetésben, ünneplésben részesült. 1994-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán rektori dicséretet, majd Arany Katedra díjat kapott. 1996-ban életműve elismeréseként Göncz Árpád köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje kitüntetést adományozta Dr. Kovács Gézának. Művésztanítványai több ízben tisztelethangversenyen ünnepelték szeretett tanárukat, aki oly sokuknak adta vissza elvesztett pályaalkalmasságát.

Élete utolsó napjáig alkotó ereje teljében dolgozott. 1999. január 19-én hunyt el, 83 éves korában.